tisdag 10 augusti 2010

Sommar i Grebbestad III

Det påstås att mänskligheten i all sin prakt, i all sin svaghet och all sin envishet vaknade till och uppstod någonstans vid kusten i Afrika, ätandes skaldjur, fisk och annat gott, boendes i små skrevor och grottor, dansandes och sjungandes, och kliandes varandra på ryggen. Om det stämmer är det helt logiskt att folk älskar att komma till Grebbestad om sommaren, för det är just vad folk ägnar sig åt där. Här. Nu och nyss och nästa sommar. Snacka om att känna sin kärna, komma till sig själv, hitta sina rötter och komma till ro. Tillbaka till grundläget. Till ursprunget, baskonfigurationen, standardinställningen.


På klipporna sprider sig folket när det är varmt. Alla får sin egen privata plats, överallt, och de som älskar att trängas froterar sig på ministranden in the middle of G-town. Där kan de jämföra brännor och läskedrycksfläsk. De som vill låtsas att de är de första (eller sista) varelserna på jorden knatar långt ut i naturreservaten och hittar undangömda små skrevor. Där kan de bada nakna och gnaga på medhavda kycklingben. Det badas bland tång och maneter, med tårna griper man efter musslor och krabbor som man med tänderna greppar på kvällen. På varmaste klippan får de längst inträngda drömmarna fritt utlopp, i tanke eller handling. På gott och ont.

Sen, på kvällarna, på krogarna äter man, flirtar man, dansar man, sjunger man. På vissa krogar brölar man, och dagen efter på Charlottenlund blir det allsång för hela familjen. Häromåret korades Grebbestad till stället i Sverige där man kan få det bästa och/eller lättaste semesterligget. Om det beror på allsången eller brölet är det ingen som vet.

När det regnar ägnar man sig åt andra sociala lekar. Spelar spel, minigolf, storgolf och gräl. Man åstadkommer barn eller skilsmässa. Åker ut till kommunens alla hörn, på loppis och Hedemyrs eller hällristningsmuseum. Grebbestad bjuder på många små butiker med prylar som ingen behöver men många köper ändå. Grebbestad har sitt eget bolag, så man kan dränka både sorgerna och tysta samvetet eller bara njuta av att slippa köra ända till Strömstad för att pysa en pilsner eller två.

Tur det eftersom det börjar bli ruggigt dyrt på krogen sen G-town korades till bästa semesterligget. Nu är det förfest hemma i alla de fullsatta uthyrningsstugorna och på alla de fullsatta campingplatserna. Däremellan kan man välja mellan mer.
Sälsafari, krabbsafari, kajakuthyrning. Islandshästar, vildmarkscamping, vandringsleder. Bastuflotte, ostronprovning, karneval. Forntidslabyrint, konstvandring, Bert Karlsson.

Grebbestad har alltså allt som Afrika en gång för hundratusentals år sedan bjöd på, och lite mer. Jag tror faktiskt att mänskligheten uppstår på nytt - i Grebbestad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Byter bloggplattform

Om man ska komma framåt måste man lyfta foten, placera den framför den andra foten och flytta över vikten framåt. Nu byter jag bloggplattf...