onsdag 12 november 2014

Reflekterar VII

Lilith

Lilith var Adams första hustru, skapad ur jorden, jämlik. Hon ville inte underkuva sig Adam, och fördrevs, bortbort skulle hon. Förvandlades till en demon, och försvann sedermera ur de flestas medvetande. Så skapades Eva istället, behändigt av Adams revben. Och hon stod under mannen men charmades av elaka ormen och lurade mannen att äta kunskapens frukt, och sen blev våra liv ett helvete.... Och så levde mänskligheten i tusentals år utifrån denna myt. Av Liliths existens finns bara demoniska skärvor kvar, i spridda skrifter från forna tider.

Min mamma berättade för mig om Lilith när jag bara var 13 år. Hon var upprörd. "Tänk att man undanhållit oss Liliths historia!". Jag orkade inte bry mig så mycket.

Men Lilith dyker upp i mitt liv, om och om igen... Jag kan inte låta bli att läsa på. Det är spännande. Jag hittar andra sanningar under och bakom de sanningar som gällt. Tänk om det finns fler lager av sanningar? Tänk om något annat har gällt? Tänk om ojämlikhet, krig, förtryck, fattigdom och rikedom inte är biologiska självklarheter? Utan skräcksagor som skapas åt oss om och om igen, så vi inte vågar bli det vi är - Kärleksfulla Själar?
För nog vet vi vid det här laget att segraren skriver om historieböckerna så de passar segrarens version? Och att den som har makten inte gärna släpper ifrån sig den? Vem har makten egentligen?

Det är så intressant.

Läs gärna mer om Lilith. Nätet erbjuder hur mycket fakta som helst. Och man undrar verkligen - varför vet så få människor om detta...?

http://en.wikipedia.org/wiki/Lilith
http://witcombe.sbc.edu/eve-women/7evelilith.html
http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/14779-kvinnan-och-det-heliga
http://huvudveck.wordpress.com/2011/03/28/lilith/
http://svenskagnostiskabiblioteket.se/wordpress/?p=1703

2 kommentarer:

  1. Du är och har alltid varit underfundig, nyfiken och orädd. Jag ska absolut forska mer i kvinnans historia för att den är vår historia. Den har påverkat våra liv och hela vår uppväxt från min mor, hennes mor, hennes mor.........

    SvaraRadera
  2. Tack Kim.
    Du har kommit så långt och inspirerar på din väg...

    SvaraRadera

Byter bloggplattform

Om man ska komma framåt måste man lyfta foten, placera den framför den andra foten och flytta över vikten framåt. Nu byter jag bloggplattf...