tisdag 1 mars 2011

Alla mår skit ibland - det är LIVET

Jaha, nu har jag läst Mirjas blogg igen och funderar igen över den flaskhals många i hennes ålder försöker pressa sig igenom. Pressa igenom och passa in och bli godkänd... av vem? Och jag blir så ..... ARG!!!!

Tjejer och killar i tonåren. Läs! Lyssna på en jävligt upprörd och orolig 40+are.

Vi bor i ett av världens absolut rikaste länder. Vi har gratis skola, sjukvård, förhållandevis låg arbetslöshet, a-kassa, socialbidrag och föräldraledighet. 97% har tillgång till internet, och tillgång till vilken underhållning man än drömmer om och de allra allra flesta har tak över huvudet och mat för dagen och dessutom renoverade och varma hem med designad inredning och tryckimpregnerad altan eller kakelinredda badrum.

Men statistiken visar att fler och fler mår sämre och sämre. Orkar inte med skolan, jobbet och kraven, får ångest, depressioner, super, skär sig, spyr, tar tabletter, jagar karriärer, försöker bli kända, rika, smala, starka, gymmar, tränar, söker till Idol och Talang, skönhetsopererar sig, ställer till med dyra bröllop och lägger skulden på sig själva när de inte lyckas som de tänkt sig......

Varför då? Jo, därför att folk ruttnar inifrån ju mer de jobbar på sin ytliga yta!

Hallå!!!! Vi är helt vanliga människor!!!! Vi är alla jävligt olika!!!! Prickiga, rynkiga, strimmiga, släta, bulliga, kantiga, fula, vackra, vardagliga, grova och fina. Ytan är som den är, och oavsett hur mycket man än bekostar, filar, tränar, lyfter, sprutar in och sträcker ut, så spelar det ingen som helst roll - om man börjar må dåligt inuti.

Vad får en person att känna sig älskad och duglig? Det är när man känner att man får vara med utan att behöva ändra på sig. När man känner att man kan få vara ful/svag/oduglig/ledsen/elak/dum/tråkig/fumlig/sur - utan att bli utstött! För ALLA har jobbiga sidor. ALLA bär med sig svarta sidor inom eller utom sig. Olika sidor, beroende på arv och erfarenheter. Vissa är sjuka ofta. Vissa är ilskna. Andra är nervösa, tysta, svajiga, kontrollerande eller deppiga. Vissa har sönder saker. Svarar eller gör fel. Är besserwissrar. Fjäskmonster. Rövslickare. Översittare.

Så klart behöver man få tillsägelser ifall man är dum mot andra. Men om man bara är allmänt... halvbra...., så borde man få vara med ändå, för ALLA är allmänt halvbra.

Skönhetsideal på 1600-talet

När ni var barn var ni både och! Då vågade ni vara det. Glada och arga. Grät och skrattade. Pussade och slog. Tänkte eller skrek. Prövade, misslyckades, prövade igen, och lyckades.

Sen kommer tonåren, och alla försöker plötsligt leva upp till något som de inte har en aning om var det kommer ifrån. Och de allra flesta försöker dölja sina jobbiga sidor, sina utseenden. Alla vill passa in.

Men.....! ALLA har sidor som är mindre trevliga. Det ingår ju i att vara människa, det ingår i livet, precis som vintern ingår i året och natten ingår i dygnet, och bakfyllan kommer efter festen, och träningsvärken efter träningspasset, räkningarna efter inköpen, hängbrösten efter ammandet och döden efter livet.

Det blir obalans om ni försöker vara så himla perfekta, glada, charmiga, vackra, släta, hårda, framgångsrika, spännande, lyckade, starka, smarta, tuffa och attraktiva - jämnt och jämnt och jämnt..... Det GÅR inte. INGEN kan leva upp till de kraven, INGEN kan leva i den obalansen. Man ruttnar inombords. Man blir sjuk, i själen eller kroppen.

I länder där de inte är så rika, mår de ofta mycket bättre i själen. Inga anti-depressiva tabletter där inte! Varför då tror ni? Jo, därför att de VET av egen erfarenhet att livet är hårt och fult och jävligt orättvist minst halva tiden. Där vet man att det gäller att njuta av de härliga stunder som ändå finns. Istället för att jaga efter en perfekt bild av lyckan. Som inte finns!

Varför jagar vi då i västvärlden efter en ouppnåelig bild av det PERFEKTA??
Jo....... ARG blir jag på media, som blåser upp er känsla av att inte duga. FATTAR NI vad företagen tjänar grymt med pengar på att folk är missnöjda med sina liv och med sig själva????!!! Fundera en stund över alla prylar och produkter som finns i era hem. Saker som ska göra er mer attraktiva i era egna och andras ögon. Prylar, skönhetsprodukter, färger, inredningar, underhållning, maskiner, teknik. Fundera sen på alla fräcka resor och utflykter och happenings alla håller på med. Snacka om att jaga efter kickar! Men folk har glömt hur man klättrar i träd eller smyger på en räv, springer på en äng eller slaktar en ko....

All reklam som sköljer över er, som säger: UNNA dig MER! Bli BÄTTRE!
All underhållning som visar idealen: Var snygg! Smart! Försök bli RIK! Tänk på dig SJÄLV! Trampa på ANDRA! The WINNER takes it ALL....
Och vem är vinnaren? Du? Eller företaget som sålde? Och vem av er uppnådde lyckan?

När mår DU som bäst?? Är det när du står ensam, stark, snygg och rik bland en massa beundrare som vill sola sig i din glans eller tjäna pengar på dig? Eller när du och ett gäng kompisar håller ihop i vått och torrt och kan stötta varandra i med- och motgång, hjälpa varandra och ha kul tillsammans?

Hallå där alla unga, vackra, fantastiska tonårsvarelser. Ni duger så bra så ni fattar inte!!! Aldrig är man så vacker och duglig som i åldern 14-30. Tåliga, friska, snabbtänkta, påhittiga, släta och fräscha. Men ni måste våga vara osäkra, småsura, ledsna och allt det där andra OCKSÅ. Ni måste börja våga tro på att ni duger även i det tillståndet. Och tillåta varandra att få vara det tillståndet med!!

Och STÄNG av MEDIA då och då, så ni hinner TÄNKA SJÄLVA och UMGÅS med VERKLIGA människor av kött och blod som inte är anorektiska photoshoppade låtsaslyckliga förvrängningar som pengahungriga intressen kablar ut över er........!

Hittade en skitbra blogg om skönhetsideal också: http://juules89.blogg.se/

Och slutligen: låt den här låten


av Kapten Röd dundra i öronen minst en gång om dagen så kanske ni orkar slåss emot sjuka krav och ideal som får er att må dåligt, eller att stöta bort andra som mår dåligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Byter bloggplattform

Om man ska komma framåt måste man lyfta foten, placera den framför den andra foten och flytta över vikten framåt. Nu byter jag bloggplattf...